Kryssarklubben På Kryss Övriga Kretsar In English

Start Verksamhet Västpricken Bli medlem Butiken Forum Kontakta oss

2014-03-12 Florö – en ö i Fjällbackaskärgården - LUNCHEN FULLBOKAD Platser finns till föredraget

Florö ligger intill den under 1800-talet starkt trafikerade farleden längs Bohuskusten. Jaktuppsyningsman J.P. Zimmerman flyttade i början av 1830-talet en byggnad från Göteborg till den då obebyggda ön och öppnade senare krog i byggnaden. I slutet av 1830-talet flyttade Abela Johansson och hennes man kofferdikapten (sjökapten) Benjamin Johansson ut till ön och övertog rörelsen. Efter Benjamins död 1852 drev änkan verksamheten vidare med krog, som än i dag minner om livliga och bråda dagar i skärgården. Krogen var välbesökt eftersom den låg intill den livligt trafikerade farleden. Många skeppare låg här och väntade på förlig vind. För ångbåtarna som gick längs kusten var det lättare att lägga till här än att ta sig till Fjällbacka. Passagerarna fick sedan seglas in till samhället.

Efter mor Abelas död 1884 övertog sonen Petter August Johansson rörelsen. Han var en driftig herre som även drev rederirörelse och när sillen gick till, ett sillsalteri, som senare blev konservfabrik med ett magasin, en lastbrygga och ett bostadshus (kaptenshuset).

Om detta och mycket mer kommer en av författarna till boken ”Florö - en pärla i Fjällbackaskärgården” Rolf Danielsson att berätta om i ord och bild för oss.

Tid: Onsdagen den 12 mars kl 11.00
Plats: Västkustkretsen, Talattagatan 24 i Långedrag
Pris: 150 kr inkl lättlunch med öl/vatten samt kaffe/te med kaka

Anmälan och inbetalning till kansliet på plusgiro 42 01 92-7, senast den 7 mars

Välkomna!

Seniorkommittén

Läs mer här.

Anmälan till föredraget Florö – en ö i Fjällbackaskärgården


Gillar du denna sidan?


Om Västkustkretsen

Västkustkretsen har en mycket omfattande verksamhet som syftar till att göra Ditt båtliv enklare, roligare och inte minst säkrare.

Genom bland annat alla våra föredrag, utbildningar, eskadrar och inte minst våra naturhamnskisser, bojar och dubbar så blir du mer påläst och har alltid nära till mer information när du behöver den!

Kontakta oss

Svenska Kryssarklubben
Västkustkretsen
Talattagatan 24
426 76 Västra Frölunda
Telefon: 031-69 00 69
E-post: vastkustkretsen@sxk.se

Ansvarig utgivare

Peter Junermark, ordförande

Ändrad: 2014-03-12 18:05.
Visad: 1739 gånger.