Kryssarklubben På Kryss Övriga Kretsar In English

Start Verksamhet Västpricken Bli medlem Butiken Forum Kontakta oss

Vänern Runt 1 eskadern 2012

8/7 Söndag

Eskadern startar i Vänersborg, eftermiddags träff med lite att dricka och genomgång av vår förändrade färdplan, en del hamnar togs bort och nya lades till i strålande solsken.

Bildtext: Vänersborgs Gästhamn i februari


9/7 Måndag

Lämnar Vänersborg på förmiddagen i strålande solsken 2-5 m/s sydvästlig vind och styr mot Dalbergså 17,2 Nm. Vi hade egentligen bestämt att ha Dalbergså som avslutningshamn den 21/7,men då skulle det vara Dragspelsstämma i denna hamn. Dalbergså är en liten hamn med stort hjärta men svårprutat! Går man från hamnen ut mot inloppet och håller höger vid inloppet och går några hundra meter söder ut så stöter man på hällristningar! Väl värda besväret! Grillning på kvällen och då, just då börjar det REGNA! Regnet avtar och natten blir lugn!


10/7 Tisdag

Går mot Sunnanå hamn i stråland sol ingen vind att tala om 2-5 m/s och 11,3Nm. Sunnanå som blev känt för alla sina sjöbodar som ligger kvar! Vänern börjar bjuda på bra temperatur vad det gäller badtemperaturen, första doppet i Vänern är avklarat. På eftermiddagen kommer regnet även hit men efter maten är vädret även på vår sida. Prutbar hamn, även om det bara var 20:-/båt!


11/7 Onsdag

Säffles uthamn Säffle Sandö är vårt mål 25,9 Nm sydvästlig vind 4-7 m/s, en jätte mysig liten ö med brygga och bojar. På land finns en grill med fina bord jämte, klubbhus och en bastu. Det dök även upp en representant för sommarstugeföreningen som berättade att just idag hade dom tänkt ha sin årliga grillfest på ön, han sa också att var det fint väder så skulle dom sitta vid borden på bryggan och var det regn så skulle dom sitta inne i klubbhuset. Då han fick höra att jag Birgitta var ”eskaderledare” så skulle han gå med ut till vår båt och prata med min man? Efter bastubad (det behövdes uppvärmning om man skulle bada) så kom väl grillningen igång för sommarstugeföreningen och därefter grillade vi, sedan satte vi oss i klubbhuset, trots det fina vädret, där var det ”myggfritt”.


12/7 Torsdag

Vår nästa hamn är Djurö ”Åsanshamn” det ligger två stora klippblock som man bör akta sig för. Vi gick genom Millersviks skärgård i inre leden en fantastisk led. Sol även idag! Dagens distans blev 26,7 Nm och en sydvästlig vind på 5-7 m/s. Idag hoppade vi grillning och åt ombord, kanske lite svårt att hitta någon bra grillplats i skogen bland fästingar och annat småkryp. Nej egentligen hade vissa lite svårt att ta sig iland och berget sluttade så därför beslöts det att hoppa grillningen.


13/7 Fredag

Morgonen bjuder på regn som avtog redan innan vi kastat loss! Nästa hamn blir den 3dje naturhamnen på rad 29,4 Nm, Nabben utanför Karlstad en fantastisk ö med grillplats och bord som även skulle räckt om det dykt upp en sommarstugeföreningen som skulle haft grillkväll. Även här värmer vi oss med bastu, för att kunna bada i sjön. Naturligtvis blir det grillkväll även ikväll! Spontangrillning av marshmallows vilket alla tyckte om!


14/7 Lördag

Vi går den långa distansen 8,4 Nm in till Karlstad under en bro! Fantastisk hamn. Helt nya bryggor med y-bommar eller bojar, gratis duschar och tvätt! Vill väl bara tillägga att solen alltid skiner i Karlstad!


15/7 Söndag

Från Karlstad har vi planerat att gå till Alvön, men då vinden ligger på mellan 4-13 m/s går vi till Kristinehamn ca 25,5 Nm. Denna planering blev perfekt för morgondagens prognos lovade mycket vind och mindre bra väder. Vid hamnen ligger en Thai/Mongolisk restaurang som på söndagar serverar mongolisk buffé! Super gott!

Bildtext: Blivande besättningsmedlem på Joelanne?


16/7 Måndag

Solsken men vi beslutar en liggdag i Kristinehamn kraftig vind. Vilket blev en Cykeltur i staden och jakt på is till vår kyl som gick på högvarv. Vi fick även se Kristinehamn stadsvapen Christine af Bro. Vi fick en guidad tur på Bojorten av en entusiastisk Jörgen. Nu blev det även en tur till Thai/Mongoliska restaurangen för alla i Eskadern, hade ju hört talas om denna fantastiska mat. Den var lika fantastisk idag trots att mongoliska buffén inte serverades ikväll. Efter ett litet tag dök Margareta och Håkan på Anpejo upp (dom gick med oss till Helgoland för några år sedan). Prutbar hamn, samma som på Sunnanå!

Bildtext: Glas från Bojorten

17/7 Tisdag

Lämnar Kristinehamn för att idag testa Alvön Kristinehamns uthamn där motorbåtsklubben har anlagt bryggorna med bojar 9,4 Nm. Nu skiner solen även idag på oss! Trevlig samvaro på kvällen men det börjar skvätta lite grand och även mullra.


18/7 Onsdag

Skepparmöte klockan 8.00 i ösregn och åska, vi beslutar att återgå till kudden vilket Therese gillade då Peter höll den varm. Vid10-tiden lämnade vi Alvön i strålande sol och nästan ingen vind. Vi har bestämt att gå till Lindökroken, men tyvärr är det massor av båt så vi går vidare till Skeberga Mariestads uthamn efter 45,7 Nm. Måste framhålla att där finns fantastiska ”hamnkaptener” som anvisar plats och alla hjälper till. Solen går ned på andra sidan av ön så ikväll blir det inte någon solnedgång.


19/7 Torsdag

Skepparmöte klockan 10.00 (ingen stress för att komma iväg och vara i hamn medan det fortfarande finns plats) många olika förslag kom fram. Några ville verkligen besöka Lindökroken och andra ville ligga kvar, tredje varianten var att gå till Läcköslott. Men först skulle det handlas i Mariestad. Vi delade upp oss 5 båtar ville till Lindökroken och 4 ville till Läckö. De som låg vid Läckö hade haft en bra tur med växlande vind upp till 3 m/s. Vi som gick till Lindökroken hade samma vind och en distans på 16 Nm inräknat besöket i Mariestad. Tekla lägger sig på svaj medan vi andra 4 får bryggplats Harvest hamnar långt ut från bryggan men har efter en tid arbetat sig in. Kvällen är fantastisk och man kan se solen gå ner i Vänern.


20/7 Fredag

Vaknar till en spegelblank Vänern, efter morgondopp blir det en tur runt ön för att titta på alla sandstränder och annat sevärt som Hamnkaptenen på Skeberga berättat om. Vi går till Läcköslott för att sammanstråla med de andra båtarna, växlande vind 2-6 m/s och 17,5 Nm. Några av båtarna fick besök av släkt och vänner, tyvärr kom också regnet på besök.


21/7 Lördag

Spontant skepparmöte då väderleksprognosen lovade kraftig vind på söndag och måndag, den hamn som kom till istället för Dalbergså låg på västsidan i Kinneviken och hette Bösshamn detta är en klubbhamn och Peter & Therese hade träffat en av medlemmarna i denna segelklubb och fixat med lokal och allt. Tyvärr var vi många som hade lite kort om tid för att gå 35 Nm på söndagen till Vänersborg. Det bestämdes att vi skulle hoppa Bösshamn och ta oss närmare Vänersborg så vi gick till Grönvik ca 2 Nm från Vänersborg. Tyvärr ville inte Tekla gå med, utan styrde upp till Åmåls uthamn Sandön. Avslutningen med ”myrstack” (som var uppskattad), grillning och dessert i form av Fyriskaka och vaniljsås (då glassen fanns på Tekla som hade frys) plakettutdelning och lite samkväm med brevläsning (Anders på Hedvig) sedan körde kylan in oss i båtarna.

Vill väl framhålla lite synpunkter om Vänern, om det inte har märkts i texten. En fantastisk sjö att segla i!

Eskaderledare

  • Theres & Peter Snäll
  • Birgitta & Svante Zetterberg
  • Vid datorn Birgitta

Gillar du denna sidan?


Om Västkustkretsen

Västkustkretsen har en mycket omfattande verksamhet som syftar till att göra Ditt båtliv enklare, roligare och inte minst säkrare.

Genom bland annat alla våra föredrag, utbildningar, eskadrar och inte minst våra naturhamnskisser, bojar och dubbar så blir du mer påläst och har alltid nära till mer information när du behöver den!

Kontakta oss

Svenska Kryssarklubben
Västkustkretsen
Talattagatan 24
426 76 Västra Frölunda
Telefon: 031-69 00 69
E-post: vastkustkretsen@sxk.se

Ansvarig utgivare

Peter Junermark, ordförande

Ändrad: 2012-09-26 10:41.
Visad: 3037 gånger.