Kryssarklubben På Kryss Övriga Kretsar In English

Start Verksamhet Västpricken Bli medlem Butiken Forum Kontakta oss

Projekt Hjärtstartare eller bli
"Frivillig Hjärträddare"

Utvärdering av hjärtstartarprojektet sommaren 2015

23 oktober 2015

Vi har fått många kommentarer av personer som vi mött i hamnarna, de är av arten:
Vad bra! Vad bra att vi ligger bredvid er! En sådan bra grej. Fantastiskt. Finns det kurser? Hur mycket kostar hjärtstartare? En sådan har vi på jobbet! Kanske man skall köpa en?

Nedan följer reflektioner från våra funktionärer som haft hjärtstartare ombord i sommar:

  • Vi har ofta belyst flaggan på natten med en egen liten strålkastare så den verkligen märks.
  • Oväntat: Vi har fått mer frågor av folk på bryggorna än från folk i båtar.
  • Vår flagga har nu suttit uppe snart ett år till jul. Som gammal brandman som jobbat med akutsjukvård, känns det jättebra att vara en av de resurser som fått möjligheten att vara beredd.
  • Vi har som tur är inte behövt använda hjärtstartaren denna sommar heller!
  • Vi bestämde att flaggan fick sitta kvar i riggen även när vi inte fanns i båten. Det är bättre att folk vet att det finns en startare ombord och att man eventuellt vill ta risken att bryta sig in vid ett akutläge. På det sätter lär man omgivningen i hamnen att det finns en hjärtstartare ombord på båten.
  • Bra att sprida kunskap om att Kryssarklubben har hjärtstartare ombord på vissa båtar.
  • Det har uppskattats av många att Västkustkretsen har tillgång till hjärtstartare.
  • Viktigt att gå kurs regelbundet så att man håller kunskapen vid liv och känner att man kan hantera hjärtstartaren om det skulle bli akut läge. För att ”bara” ha hjärtstartaren ombord och känna sig otrygg med det löser inga hjärtstopp.

Projektet sjösatt

10 juli 2015

Vår vision om att sommaren 2015 kunna utrusta våra funktionärers båtar med hjärtstartare för att bidra till ett säkrare båtliv har nått sitt mål.

Denna sommar har vi 11 hjärtstartare som är placerade i eskaderledares och funktionärers båtar. Flertalet av båtarna seglar i Bohuslän men även till Polen, Rügen, Bornholm, Orkney, Helgoland och Shetland. Funktionärerna ombord på båtarna är utbildade i Hjärt- lungräddning och AED. Båtarna känner du igen genom den gröna AED-Hjärtstartartarflaggan.

Så här skriver Göteborgsposten om vårt projekt: GP Blogg


Köp av hjärtstartare

28 maj 2015

Vi har arbetat fram ett förmånligt avtal mellan Servicia Medical och Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets som gäller för köp eller hyra av hjärtstartaren Zoll AED Plus.

Mer infofrmation hittar du på: Servicia Medical

Ange medlemskoden "sxk15" när du begär en offert.


Snart är hjärtstartarna på plats!

22 maj 2015

Våra 10 hjärtstartare har nu anlänt till kansliet i Långedrag. Vi valde att fortsätta med Zoll AEDPlus. Hjärtstartarna levererades med en praktisk väska och en förstaförbandsväska. Våra AED-flaggor är sedan en tid tillbaka på plats. Utbildningen av våra funktionärer har fortskridit med hjälp av Kerstin Nilsson och under våren har flertalet fullbokade kurser hållits. Vi håller nu på att fördela våra hjärtstartare mellan de intressenter som anmält sig, för optimalt utnyttjande under sommaren.

Fantastiskt att vi kommit så långt och tack till alla som bidragit med en gåva. Tack även till alla som medverkar i projektet och visar vad Kryssarklubben ytterligare kan göra för säkerheten för båtlivet.

Håll utkik efter den gröna AED-flaggan i sommar! Kom gärna förbi båtarna för en pratstund!

Peter Follin, Ordförande SXK-V


Nu börjar det roliga!

Januari 2015

Hjärtstartare
Båt utrustad med hjärtstartare

Min vision om 10 utrustade båtar med utbildade funktionärer till nästa sommar har kommit ett långt steg längre mot detta mål!

Vi har fått ett bidrag på 150 tkr från BFKs Båtförsäkringskommitténs) sjösäkerhetsfond, från årets överskott i kretsen har avsatts 20 tkr och de frivilliga medlen från medlemmar i samband med vårutgåvan 2014 innebär att vi kan börja investera i hjärtstartare inför sommaren.

Nästa steg är att börja planera den utbildningsinsatsen, som krävs. HRL kursen är på 3 timmar och innehåller mycket mer än bara hantering av en AED (Automated External Defibrillator).

Funktionärer som deltar i projektet får denna kurs gratis för sig själv och livskamrat. Ett begränsat bidrag för denna utbildning har vi också fått från MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap).

Bidrag till verksamheten är fortfarande välkomna, för att säkerställa utbildning, underhåll och skötsel av utrustningen.

En utrustning kunde införskaffas för sommaren 2014, som medföljde en eskader till Danmark. Erfarenheterna är att i åtminstone Danmark finns utrustningar i hamnarna, så fokus för nästa år är Bohuslän med alla våra naturhamnar. 2/3 av alla båtar väljer att övernatta just i naturhamnar, så här finns behov av stöd.

Under våren 2015 kommer vi skicka ut intresseanmälningar till våra funktionärer för att delta i projektet. Jag hoppas på ett verkligt positivt gensvar, som visar på vad SXK-V ytterligare kan göra för att göra vårt underbara Bohuslän säkrare att vistas i för dig själv och alla andra som vistas där!


Säkrare båtliv

Maj 2014

Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets har under mer än 60 år arbetat för att få ett säkrare båtliv i vår skärgård. Vi har satt i mer än 6000 bergöglor, gjort skisser över 250 naturhamnar, målat enslinjer och lagt ut 82 bojar med en säker och rostfri konstruktion. Under 2010 ordnade vi en insamling, så att vi med bidrag från våra medlemmar kunde skänka vår ”8-27 Rescue SXK Västkustkretsen” till SSRS.

Inom kretsen ser vi nu ytterligare ett sätt att bidra till säkerheten genom att utrusta våra funktionärers båtar med hjärtstartare.

Lite fakta:

  • Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp. Bara 500 överlever. 37 procent av de som drabbas är i arbetsför ålder. Med fler hjärtstartare och fler som kan hjärt-lungräddning skulle många fler kunna räddas.
  • En utrustning kostar ca 15 tkr (som en dyrare plotter!)

I många gästhamnar börjar man införa hjärtstartare. I Appen ”Rädda Hjärtat”, kan man se var närmaste utrustning är belägen. Men ligger man i en naturhamn kan det vara för långt till land.

Vi vill därför starta upp en verksamhet som efterhand, när vi fått mer erfarenhet, kan utvecklas vidare. Vi fokuserar i första hand på att utrusta våra eskaderledare, funktionärer i Bohuslän samt våra skutor med hjärtstartare och siktar på 10 utrustningar till sommaren 2014. En speciell flagga kommer att identifiera båtar med utrustning och utbildade personer ombord.

Inom kretsen finns funktionärer med all den kunskap som behövs för att driva ett sådant projekt. Vi har utbildningsresurser samt den tekniska kompetensen för att säkerställa att utrustningen alltid är underhållen och fungerar. Inom ramen för vårt kursutbud anordnas 2 kurser per termin i HLR med AED-kurs och under de senaste åren har mer än 50 personer genomgått utbildningen.

Vi kommer att gå ut på bred front för att samla in medel, bland annat från försäkringsbolag och Postkodlotteriet, samt naturligtvis de bidrag som vi kan få från våra medlemmar. I samband med utskicket av vårutgåvan av våra naturhamnar kommer det att finnas möjlighet att bidra med 100 kr eller mer för att stödja detta initiativ.

För ett ännu tryggare Bohuslän!

Ditt bidrag 100 kr eller mer (samma belopp som vi samlade in till Rescue SXK Västkustkretsen) kan du sätta in på vårt: PG 420192-7 SXK Västkustkretsen. Märk inbetalningen “Hjärtat”.

Stort tack på förhand hälsar

Peter Follin, Ordförande SXK-V


Gillar du denna sidan?


Om Västkustkretsen

Västkustkretsen har en mycket omfattande verksamhet som syftar till att göra Ditt båtliv enklare, roligare och inte minst säkrare.

Genom bland annat alla våra föredrag, utbildningar, eskadrar och inte minst våra naturhamnskisser, bojar och dubbar så blir du mer påläst och har alltid nära till mer information när du behöver den!

Kontakta oss

Svenska Kryssarklubben
Västkustkretsen
Talattagatan 24
426 76 Västra Frölunda
Telefon: 031-69 00 69
E-post: vastkustkretsen@sxk.se

Ansvarig utgivare

Peter Junermark, ordförande

Ändrad: 2015-10-23 14:32.
Visad: 5073 gånger.